Silifke Halk eğitim Merkezi'nde düzenlenen “12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma” programı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Canbazlı Ortaokulu Öğretmeni Ali BAL tarafından şehitlerimizin ruhuna Kuran'ı Kerim okunarak, İlçe Müftüsü Mehmet ATLI tarafından hatim duası yapıldı. Silifke Milli irade İmam Hatip Okulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Mustafa ŞAFAK tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı, ardından İstiklal Marşı'nı güzel okuma yarışmasında birinci olan Silifke Milli irade İmam Hatip Okulu Öğrencisi Habibe Nur MUTLU İstiklal Marşı'nı okudu. Liseler arası düzenlenen “Milletin Sesi Mehmet Akif” konulu kompozisyon yarışmasında birinci olan Göksu Anadolu Lisesi öğrencisi Asiye SARAÇ eserini okudu ardından, Silifke Milli irade İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri tarafından hazırlanan İstiklal Marşı oratoryosu sunuldu. Silifke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi edebiyat öğretmeni Hacı Mehmet ÇINAR “Akif Olmak Gerek” isimli şiirini okudu. Kaymakamlık tarafından ilçemize bağlı okullarda öğrenim gören öğrenciler arasında düzenlenen “Milletin Sesi Mehmet Akif” konulu şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Yarışmalarda birinci olan öğrencilere ödüllerini veren Kaymakam Şevket CİNBİR yaptığı kapanış konuşmasında;
“İstiklal Marşımızın kabulünün 98.Yıldönümünde;
Aziz Türk Milletinin en büyük şairlerinden biri, fikir adamı, özü sözü bir, hayatı inanmak ve inandığını yaşamak olan büyük bir şahsiyet, en karanlık günlerde millete ümit veren, milli mücadelenin ruhunu temsil edercesine Anadolu insanını Kurtuluş için seferber olmaya çağıran vatan ve istiklal aşığı, haksızlığa tahammülü olmayan, zalimin karşısında dimdik duran bir kahraman, güzel ve örnek bir insan.... Merhum Mehmet Akif Ersoy'u rahmet ve şükranla anıyoruz.
Silifke'de düzenlenen programlarla; İstiklal Marşımızı bir kez daha anlamaya, mısralarındaki mana ve mesajları duymaya çalıştık hep beraber.
Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım;
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.
Mısralarının yazılma sebebi, Akif 'ın ilham kaynağı;
Atatürk başta olmak üzere, Çanakkale destanı ile kurtuluş destanını yazanları, bu toprakları bize vatan yapanları, vatan söz konusu olduğunda gülerek şehadete koşan yiğitleri, başı kınalı Mehmetleri, al duvaklı Zeynepleri, eli nasırlı ağzı dualı nineleri, ak sakallı dedeleri ,eli silahlı babaları, Nene Hatunları, Şerife Bacıları, Kara Fatmaları, Nezahat Onbaşıları, Sütçü İmamları, Şahin Beyleri,...... Aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla andık.
Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın;
Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.
Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın...
Kim bilir, belki yarın… belki yarından da yakın.
Mısralarındaki müjde ile aydınlık yarınlara kavuşma ümidimizi yeniledik.
Yeniden birbirimize koşmaya, Çanakkale destanı ile kurtuluş mücadelemizi okumaya, bu toprakları bize vatan yapan aziz şehitlerimizden devraldığımız sorumluluklarımızı yerine getirmek için yan yana olmaya, omuz omuza vermeye, bir olmaya, iri olmaya, diri olmaya, pekiştireceğimiz birlik ve beraberliğimizden aldığımız güçle; bu ülkede kardeş kavgası çıkarıp hain emellerini gerçekleştirebileceklerini zannedenlere inat aydınlık yarınlarımızı, daha da güçlü Türkiye'yi inşa etmek için çalışmaya dair kararlılığımızı tekrarladık.
Ruhumun senden, İlâhî, şudur ancak emeli:
Değmesin ma’bedimin göğsüne nâ-mahrem eli! Bu ezanlar -ki şehâdetleri dînin temeli- Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli. Mısralarının yüklediği sorumluluk bilinciyle; Milli ve manevi değerlerimize, istiklal ve
istikbalimize, cumhuriyetimize ve demokrasimize kastedenlere ve bunların iç ve dış işbirlikçilerine dün olduğu gibi bu gün de yarın da gereken cevabı vereceğimize dair kararlılığımızı bir kez daha tazeledik.
Aziz Milletimizin birliği ve dirliği daim, yarınlarımız aydınlık olsun.” Dedi.
|